Ohringer Arts

    Architecture Firm: Rothschild Doyno Collaborative

    MEDIUM: HONOR AWARD

    Rothschild Doyno Collaborativ
    The Ohringer, Braddock’s iconic eight-story furniture store from 1941, has re-emerged as an arts incubator and affordable artist housing. The project follows several attempts to re-inhabit the long-vacant building with arts-based interventions. Now, the building is completely transformed to create places for professional artists to live, work, and exchange. The reactivation of this icon connects two areas of main-street redevelopment, builds upon the maker culture of Braddock, and continuously illuminates the heart of community through arts.

    The Ohringer’s reconfigured interior layouts provide unique spaces for artists to live and work as well as public places for interaction between resident artists and community members. Resident artists are provided affordable apartments, a community of artist collaborators, free art and performance studios, and a flexible artist gallery. Additional social spaces such as the Artist Café, patio, and roof deck offer additional space to engage with one another, meet with clients, and host community events.

    Jury Comments: “This is a very strong adaptive reuse that is held together holistically. It was an elegant building when built, and it is elegant again. It anchors a key corner and makes an affirming statement for the community, especially as its use is so much about the community.”

    SOCIAL IMPACT IN DESIGN AWARD

    Jury Comments: “We all saw the merits of this project. It has conceptual strength with a maximized level of execution to create a project that helps restore the historic neighborhood fabric. It simultaneously reimagines and honors the structure, being both familiar and forward-looking for the community.”

    Pusadee’s Garden Restaurant

    Architecture Firm: mossArchitects

    MEDIUM: HONOR AWARD

    mossArchitects
    The design challenge for the new Pusadee’s Garden was to expand their current restaurant and create a garden oasis within the dense urban fabric of the city, while utilizing two existing 100-year-old rowhouses. The design enclosed the space between the existing historic buildings with two new connecting additions, and an expansive hidden-garden courtyard became the figurative and literal heart and focal point of the entire restaurant. An atmosphere of natural daylighting, airy openness, and expansive views of the garden courtyard, as well as a sensitivity to acoustics, created an intimate and one-of-a-kind guest experience.

    “Our firm is exceptionally proud to have received both an AIA Pittsburgh and AIA Pennsylvania Honor Award for our Pusadee’s Garden project. Designing this one-of-a-kind restaurant was professionally rewarding and inspiring for our team. The success of this project is largely due to our fantastic clients and the entire project team who worked together to create a space that is unlike any other in Pittsburgh.”—Andrew Moss, president, mossArchitects

    Jury Comments: “What a delightful project. It has many parts that hold together with the coherence of a tapestry. This is a project that should be lauded for landscape and interior design as well. The whole thing is really elegant and inviting. Each space builds on the other as a cinematic experience. This is architecture. It is also an urban intervention. It creates a highly inviting in-between zone.”

    Photographs by Massery Photography